Mi az az esztrich és mikor alkalmazható?

Általánosságban az esztrich padlózatot vagy kőpadlózatot jelent. A műszaki világban a jelentése olyan beton vagy habarcs jellegű anyag, amely finom szerkezetű és egy vagy többrétegű. Az esztrichet rádolgozhatják egy korábbi rétegre vagy valamilyen szerkezetre. A padlóburkolat kialakításához az esztrich lényegében egy fogadó réteget képez, valamint felel azért, hogy átvegye és eloszlassa azt a terhelést, ami a padlószerkezetet éri, de sokszor használják önálló kopóréteg gyanánt is. Az esztrich a gyakorlatban aljzatbeton funkcióval bír.

Milyen esztrich típusok vannak?

Két fő formáját különböztetjük meg, az egyik a cementesztrichek, a másik pedig az önterülő anhidrit esztrichek. A cementesztrichnek, más néven esztrich betonnak, a kötőanyagát portland cement képezi. Adalékanyaga olyan homokos kavics, amelyek szemcsemérete szabályozott méretű. Vízzel vegyítve emgközelitőleg egy hónap mire eléri a végső szilárdságot. Tulajdonságai alapján lényegében a betonra hasonlít. A cementesztrich aljzatokról elmondható, hogy vízállóak, így nedvesség hatására sem veszítenek a szilárdságukból. A kötés ideje alatt nem igénylik a folyamatos locsolást, arról nem beszélve, hogy az utókezelésük sem bonyolult. Tömlők segítenek a beton terítése közben, ráadásul hamarabb terhelhető a hagyományos aljzatbetonnal szemben.

Az anhidrit esztrich összetevői között megtalálható a víz, a káliumszulfát és a kvarchomok. Óriási előnye ennek a típusnak, hogy meglehetősen rövid a kötési ideje, nagyjából 24-48 óra közé tehető. Hátránya az, hogy nem vízálló, így ha tartós nedvesség éri könnyen tönkre mehet, ezáltal kizárólag beltéren alkalmazható. Ez a fajta anyag önterülő, valamint a hőátadása is kiváló, éppen ezért padlófűtések tekintetében erősen javasolt ezt választani. Alapozóval szükséges előkezelni és a terítés során hézagokat sem kell kialakítani. Márkák tekintetében hazánkban rendkívül felkapott a Baumit Esztrich, ami magas minőséget képvisel, ezért sokan választják ezt a típust.