Hogyan működik az EKG készülék?

Az elektrokardiográfia (röviden EKG) olyan orvosi diagnosztikai eszköz, amelyet az emberi szív elektromos aktivitásának felmérésére használnak. Az EKG készülék rögzíti az információkat és ezek alapján a szakorvosok képet kapnak a szív működéséről, valamint az adatokból más szívbetegségeket is meg tudnak állapítani.

Az EKG készülék által rögzített jelek az elektromos impulzusok, amelyeket a szív küld a test többi részének irányítására. Az EKG készülék méri az elektromos impulzusokat, melyeket a szív küld a test többi részének az irányítására, végül mindezt grafikonon ábrázolja. A grafikonon látható hullámokból az orvosok véleményt tudnak mondani a szív működéséről.

Az EKG készülék működése nem bonyolult. A beteg mellkasára és végtagjaira elektródákat helyeznek fel, amelyek rögzítik a szív elektromos aktivitását. Az elektródák által összegyűjtött információkat az EKG készülék átalakítja elektromos jelekké, amelyeket egy grafikonon jelenít meg. Az orvosok ezeket az elektromos jeleket értékelik, majd felállítják a diagnózist, de a pontos megállapítás érdekében, további vizsgálatokat is elrendelhetnek.

Az EKG által rögzített hullámok a szív különböző fázisaira utalnak. Az első hullámot P hullámnak nevezik, amely a szív előkamráinak összehúzódását jelzi. Ezután következik a QRS hullám, ami a kamrák összehúzódásait vizsgálja. Végül jön a T hullám, ez figyeli a szívizom helyreállását.

Az EKG készülék a szívritmus zavarait is képes kimutatni, mint például az aritmiákat, a kamrai vagy előkamrai fibrillációt, az AV blokkot stb. A készülék segítségével az orvosok tehát azonnal láthatják a szívproblémákat és így időben kezelést tudnak javasolni.

Milyenek a modern EKG készülékek?

A modern EKG készülékek nagyon sok szempontból fejlettebbek, mint azok, amelyeket még a kezdetekben használtak. A modern EKG készülékek digitális technológián alapulnak, ez elősegíti a pontos diagnózis megállapítását is.

A modern EKG készülékek általában kisebbek, könnyebbek és hordozhatóbbak, mint korábbi társaik. Sok típus képes az adatokat vezeték nélküli kapcsolattal is továbbítani, ami által az orvosok távolról is hozzáférjenek az információkhoz. A digitális adatokat könnyebb tárolni, megosztani és archiválni, mint a korábban használt analóg adatokat.

A modernebb berendezések rendelkeznek olyan funkciókkal, amelyek segítségével a diagnózis felállítása még hatékonyabbá válik. Sok típusúval lehet például 24 órás Holter-monitoringot végezni, amely lehetővé teszi a szív elektromos aktivitásának folyamatos felvételét egy teljes napon keresztül.