Milyen egy korszerű irodai és tantermi világítás?

A régi idők világítástechnikája jelentősen eltér a napjainkban fellelhető rendszerekétől, ez köszönhető a világítás technológia rohamos fejlődésének. Akkoriban még halogén- vagy neonfényforrások biztosították az ideális megvilágítást, de ezeknek a hátránya, hogy meglehetősen energiapazarlók, arról nem beszélve, hogy az izzók élettartama is rövid, tehát sűrűn szorulnak cserére, ami nem csak egy háztartásnak jelent nagyobb kiadásokat, hanem a cégeknek és egyéb intézményeknek is.

Azonban az elmúlt évtizedben a LED világítás forradalmasította a világítástechnológiát, és lehetővé tette a korszerű irodai és tantermi világítás megjelenését. A LED-ek alacsonyabb energiafogyasztással és hosszabb élettartammal rendelkeznek, ezen kívül a színhőmérsékletük is könnyen szabályozható, így egyszerűen megteremthetjük a megfelelő hangulatot és látási körülményeket.

A korszerű irodai világítástechnika elősegíti a rugalmasságot és ugyancsak energiahatékonyabb. Ma már vannak intelligens világítási rendszerek, amelyek lehetővé teszik az  automatikus vezérlését, például az érzékelők segítségével észlelhető az egyének mozgása és szabályozható a fényerő is. Emellett a modern világítási rendszerek abban is előnyösek, hogy egy munkahelyen képesek növelni a hatékonyságot és növelni a dolgozók általános jólétét.

A jó világítás egy tanteremben is fontos…

A korszerű tantermi világítás hasonló pozitívumokat kínál. A diákok számára elengedhetetlen, hogy megfelelően megvilágított helyen tanuljanak, mivel a rossz világítás káros hatással lehet a látásra, a figyelemre és a hangulatra. A modern LED világítás lehetővé teszi a tantermek optimálisabb megvilágítását, az oktatási intézmények ráadásul így jelentősebb összegeket spórolhatnak. A legújabb megoldások különféle színhőmérsékletet biztosítanak, így a tanulók könnyen alkalmazkodhatnak a különböző környezeti feltételekhez és a megfelelő színhőmérséklet beállításával javíthatják az éberséget, valamint a figyelmet.

Milyen előnyei vannak tehát a korszerű világításnak?

A LED világítás alacsonyabb energiafogyasztással rendelkezik, mint a hagyományos világítás, így csökkenteni lehet a kiadásokat. A hosszabb élettartam is meghatározó és a karbantartási munkálatok is nagyban lecsökkennek.

A LED világítás a hagyományos világítással szemben nem károsítja a környezetet és mint már említettük kevesebb energiát fogyaszt.

Bár az LED világítás beruházási költsége magasabb lehet, hosszú távon jelentősen javulhatnak az üzemeltetési költségek, ami jelentős megtakarítást jelent a cégeknek, intézményeknek és a háztartásoknak.