Milyen az ideális csarnokvilágítás kialakítása?

Nagyszabású befektetés egy csarnok megfelelő világításának kialakítása. Amennyiben az eredménnyel elégedettek szeretnénk lenni, nem mindegy, hogy kire bízzuk a feladatot. Az ipari világítás kapcsán számos kérdés felmerülhet a csarnokvilágítókkal, mélysugárzókkal, fényvetőkkel és a ledes megoldásokkal kapcsolatosan.

A csarnokvilágítás kialakításának megkezdése előtt részletes fénytervet szükséges készíteni. A fényterv nagy segítséget nyújt abban, hogy mekkora teljesítményű lámpákra lesz szükség a csarnokban, de még a darabszámuk is meghatározó, mindez függ az adott terület pontos méretétől és fényigényétől. A fénytervben az elrendezésről is vannak javaslatok, jellemzően többféle, így az illetékeseknek van miből válogatniuk. Ipari világítás tekintetében is törekedni kell arra, hogy minél kevesebb energiát használjunk fel, a rendszerbe építtethetünk akár világításvezérlést is, ugyanakkor a munkavédelmi szabályokat, előírásokat maradéktalanul tartsuk be.

Mire kell még figyelni?

Egy megfelelően magas fényerővel rendelkező megvilágítással növelhető a hatékonysága a gyártási munkálatoknak, amelyek jó látási viszonyokat igényelnek. Az ideális világítás nem erőlteti meg a szemünket, így csökkenthetőek a szem fáradsága által kiváltott hibák száma. Egy jól megvilágított munkahely a dolgozók közérzetét is jobbá teszi és elősegíti, hogy a termelékenység ideális szinten maradjon, tehát hozzájárul a munkamorál stimulálásához.

A csarnokvilágítás akkor mondható megfelelőnek, ha hatékony és gazdaságilag is megtérülő, de az is fontos, hogy időtállóság szempontjából is kiváló legyen.

A fényviszonyok tehát meghatározzák a mindennapjainkat, mondhatni hozzájárulnak az életvitelünk normál működéséhez és befolyásolják a közérzetünket, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy egy csarnokban, ipari területen vagy sportlétesítményben miként kerül kialakításra a világítás. Fontos, hogy a kivitelezést olyan cégre bízzuk, akik rendelkeznek minőségi referenciákkal, megbízhatóak és bőven van már tapasztalat a hátuk mögött.