Ismerje meg jobban a lézernyomtatókat

lézernyomtató

A lézernyomtató története egészen az 1970-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor is a Xerox nevű cég elkészítette az első fénymásoló elődjét. Ennek átalakításával és továbbfejlesztésével az évtized végére született meg az első valódi lézernyomtató, amelyet számítógéppel együtt is használni lehetett. Mivel a technológia még nagyon bonyolultnak számított, ezért rendkívül drágák voltak a készülékek. Az IT iparág fejlődésével azonban a perifériák és egyéb kiegészítők piaca is gyorsuló ütemben vált elérhetővé egyre szélesebb körben, így több intézmény, végül háztartás tudta megengedni magának lézernyomtatók beszerzését. A lézersugarak lehetővé tették azt is, hogy a nyomtató közvetlenül az asztali gépről kapott információkat tudta megjeleníteni a papíron. A lézerfény egyféle hullámhosszon kibocsátott, az infravörös tartományba eső – azaz szabad szemmel nem látható – fény végeredménye.

Működését tekintve van egy félvezető rétegzésű henger, amelynek pontjai vagy kapnak áramot, vagy nem. Amikor feszültség alá kerül az adott képpont a lézer hatására, a rajta lévő festék kioldódik, és ez kerül át a papírra. A nyomtatók teljesítményét lap/percben határozzák meg. Például egy 12 lap/perces példány 5 másodperc alatt nyomtat ki egy oldalt. Ez idő alatt akár több mint 30 millió képpontot is képes felvinni. A lézernyomtató technológia éppen ezért lett rendkívül népszerű, hiszen nagyon gyors és jó minőségű nyomtatást tett lehetővé.

Kinek ajánlott a lézernyomtató?

Mind a mai napig a lézernyomtatók ára magasabb, mint a másik nagy kategóriát képviselő eszközöké, a tintasugarasoké. Ennek ellenére a festéket biztosító toner kazetták ára már nem számít drágának, de azt tudni kell, hogy az olcsóbb típusok csak fekete-fehér nyomtatást tesznek lehetővé. A színes változatok már nagyobb beruházást igényelnek. Otthoni használatra viszonylag ritkán ajánlják az ilyen típusú nyomtatókat, hiszen ezek ott tudnak jó megoldást nyújtani, ahol napi rendszerességgel nagyobb mennyiségű dokumentumot kell előállítani. Az irodák viszont előszeretettel rendelnek lézernyomtatókat, az előnyös tulajdonságaik miatt.