Mely fémeket használhatjuk elektromos vezetőkként?

Az elektromos vezetők azok az anyagok, melyek mozgó, elektromosan töltött részecskékkel rendelkeznek, amiket elektronnak nevezünk a fémekben. Amikor elektromos töltést alkalmazunk egy ilyen anyag esetében, akkor a részecskék elkezdnek „mozogni”, aminek következtében képes folyni bennük az áram. Azokat az anyagokat, melyek magas elektron mozgékonysággal bírnak, jó elektromos vezetőnek, míg az alacsony mozgékonysággal bírókat szigetelőnek nevezzük. Cikkünkben leírjuk Önnek, hogy melyek azok az elektromos vezetők, melyekkel dolgozhat forrasztás közben.

 

Réz és ezüst

Az ezüst az egyik legjobb vezető, mivel magasabb számú atomot tartalmaz (szabad elektront). Hogy egy anyag jó vezető legyen, minél több elektronnal kell, hogy rendelkezzen, mivel csak ebben az esetben tudja átengedni az áramot. Az ezüst azonban rendkívül drága a többi vezető anyaghoz képest, ezért csak speciális esetekben használják, például szatelliteknél, vagy áramköröknél. A réz azonban sokkal olcsóbb, mint az ezüst, ezért általában ezt az anyagot használják a mindennapi munkák során. Nem annyira jó vezető azonban, mint az ezüst. A legtöbb vezeték rézborítással van ellátva. Könnyű vele forrasztani is, szóval a legtöbb esetben ehhez az anyaghoz nyúlnak, ha sok vezető anyagra van szükség.

Réz

 

Alumínium

Az alumínium, ha összehasonlítjuk a rézzel, akkor olcsóbb és ráadásul jobb vezető is. Nem annyira elterjedt azonban a használata a mindennapi felhasználás során, mivel több „hibája” is van a rézzel ellentétben. Ha forrasztani szeretnénk vele, akkor egy elektromososságot nem vezető réteget hoz létre, ami nem szerencsés dolog, ha pont elektromosságot szeretnénk vezetni. Ezért a tulajdonságáért nem is használják a forrasztásban. Nagy szerepe van azonban a magas feszültségű vezetékek gyártásában.

Alumínium

 

Arany

Az arany egy jó vezető és az egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem korrodálódik, ha hosszabb ideig van kitéve oxigénnek. Mondanom sem kell, hogy az vas, vagy a réznek ez az egyik nagy hátránya. Sajnos az arany rendkívül drága, ezért csak bizonyos alkatrészek gyártásában használják, úgy, mint a forrasztott áramkörök darabjainál, vagy elektromos csatlakozóknál. Egyes anyagok kaphatnak aranyborítást, mint elektromos vezetők.

Arany

 

Acél és sárgaréz

Az acél a vas egy ötvözete, ami alapból egy vezető, de rugalmatlan és könnyen oxidálódik a levegőn. Nehéz önteni, ezért nem szokták nagyon alkalmazni kisebb munkákhoz, inkább más vezetőkkel szokták keverni. A sárgaréz szintén egy ötvözet, amit könnyedén tudunk nyújtani, hajlítani. Kevésbé oxidálódik, jobb az elektromos vezető képessége és még olcsóbb is, mint az acél, ráadásul megtartja az értékét használat után.

Acél  Sárgaréz

 

Ezek lennének tehát a legjobb elektromos vezető anyagok, melyeket használhatunk forrasztás közben. A forrasztástechnológia oldalán számos forrasztással kapcsolatos terméket megvásárolhat, úgy mint, forrasztóállomást, vagy forrasztópákát.

 

Ezeket az anyagokat a mobiltelefonok gyártásánál ishasználják, ezért olvassa el régebbi bejegyzésünket, mely a telefonokrólszületett!