Milyen munkafolyamat a lézervágás?

A fém megmunkálásában hatalmas szerepe van a lézervágásnak. Ebből a technológiából is több típusút különböztetünk meg. Azt, hogy éppen melyiket kell alkalmazni, az dönti el, hogy milyen fajta anyaggal akarunk dolgozni. Tehát lényegében ettől függ, hogy melyik vágótechnológia jöhet szóba.

A fémek megmunkálásában nagy szerepe van a lézervágásnak.

A lézervágás módszerei….

A párologtató vágás esetében a lézersugár egy adott pontban jelentős mértékben hevíti fel az anyagot, ami ennek hatására elpárolog. Elsősorban olyan anyagoknál alkalmazzák, amelyekre nem jellemző, hogy meglágyulnak, ilyen a fa, szén és a különleges műanyagok.

A fúziós vágásnál pedig nagynyomású gázzal fújják le a munkadarab felületéről azt az anyagot, ami megolvadt. Először arra kell törekedni, hogy az anyag elérje az olvadáspontot, ekkor képes a gázszóró kifújni a felesleget, ez a módszer a fém lézervágás modern technológiája .

A hőre érzékeny anyagok, mint például az üveg megmunkálása is lézervágással történik, ám nem a hagyományos hevítéses módszer segítségével. Itt a feszültség-repedés folyamata jöhet szóba, ahol a sugár egy pontban fókuszál, a hő hatására megnövekedik az anyag és ennek következtében repedés alakul ki, amelyet koordinálni lehet a gerenda mozgatásával.

Az érzékenyebb felületek szétválasztására is a lézervágás a megfelelő technológia, de ilyenkor jóval kifinomultabb eljárást alkalmaznak a szakemberek. A vágás rendkívül precíz, kis lézerteljesítményű, leginkább azokat az acéllemezeket, fémeket munkálják meg vele, amelyek vastagabbak az átlagnál.

A reaktív vágás, más néven lángvágás, amivel nem csak egyenesen lehet vágni, hanem különféle formákat is. Előszeretettel alkalmazzák a kis karbontartalmú acélok esetében. Ez a fajta eljárás költségkímélő és nincs szüksége nagy energiaigényre.