Melyek a legkeresettebb programozási nyelvek?

Programozási nyelvek

A mai világban már rengeteg programozási nyelvet használnak és napról-napra újabbakat fejlesztenek, hogy megkönnyítsék a programozók életét (ott van például a Mozilla fejlesztői között kifejlesztett Rust nyelv, melyet a Firefox Quantum fejlesztéséhez használnak). Elmondhatjuk, hogy mindegyik nyelv jobb, mint a másik, ha egy specifikus problémáról van szó, de nem jelenthetjük ki, hogy egy nyelv, egyértelműen jobb, mint a másik. Az évek folyamán kialakult egy trend, hogy melyek a legtöbbet használt és keresett nyelvek a piacon. Összeállításunkban leírjuk Önnek ezeket a nyelveket és rövid jellemzésüket, mely problémák megoldására a legalkalmasabbak.

 

Természetesen a programozási nyelvek használtságát és népszerűségét mérik, melyek eredményét a TIOBE Index foglalja össze. Ezt az indexet vesszük alapul és ennek alapján állítjuk össze a legnépszerűbb programozási nyelvek listáját.

 

Programozási nyelvek

 

5. Python

A Python nem a legújabb nyelv, mivel 1991-ben mutatták be a nagyérdeműnek. Guido van Rossum kezdte el fejleszteni. Lényege, hogy a sebesség rovására, a fejlesztők munkáját segítse, ezért az olvashatósága és tervezési filozófiája jóval egyszerűbb, mint más nyelvek esetében. Magas szintű, objektumorientált programozási nyelv. Jelenlegi állás szerint, vagyis szeptemberben, 2,983%-os népszerűségnek örvend a TIOBE listán.

 

4. C#

A C# a negyedik a TIOBE listáján 4,779%-os népszerűséggel. Ezt a programnyelvet a Microsoft fejlesztői hozták létre a Java és a C++ nyelv ötvözéséből. Szintén a Microsoft által létrehozott .NET keretrendszer részeként fejlesztették ki. Erősen típusos, dinamikus objektumorientált programozási nyelv.

 

3. C++

A C++ egy 1983-ban megjelent magas szintű, erősen típusos, többelvű objektumorientált programozási nyelv, melyet a C kiterjesztéseként hoztak létre. Rendkívül elterjedt, mivel a C nyelv hatékonyságát megőrizve, fejlesztői figyeltek a könnyebben megírható és karbantartható kódok írására. Sebességben nem veszi fel a C-vel a versenyt a fentebb leírtak miatt. A TIOBE listán 5,565%-os népszerűséggel áll.

 

2. C

A C nyelv a második legelterjedtebb a világon, rendkívül sokan használják és rengeteg program készült már benne. 1972-ben jelent meg, tervezője Dennis Ritchie volt. Típusossága gyenge, paradigmája pedig imperatív és strukturált. A TIOBE listán 7,382%-on áll.

 

1. Java

Listánk első helye nem meglepő, mivel a Java már évek óta a legnépszerűbb nyelv a világon. A TIOBE listán 12,687%-on áll, majdnem a 2. helyezett dupláján. A nyelvet a Sun Microsystems cég fejlesztette és 1995-ben adták ki. A nyelv erősen típusos, paradigmája pedig objektumorientált. A C és a C++ nyelvek nagy hatással voltak rá, de jóval egyszerűbb és programozó barátabb kódokat lehet benne írni.

 

Ez lenne tehát a TOP5 programozási nyelvek listája, a közeljövőben valószínűleg nem nagyon fog a lista módosulni. Ahogy telnek az évek egyre több nyelv jelenik meg a piacon, minél több megoldást nyújtva egy-egy problémára.