Mikor vigyem az autót olajcserére?

Az egyik leggyakrabban elvégzett karbantartási munkálat egy autó tekintetében az olajcsere, de sok tulajdonos nem igazán foglalkozik ennek a rendszeres elvégeztetésével. Az olaj bizonyos időközönkénti cseréje meghatározó, ugyanis a belső égésű motor nem működne kenőanyag hiányában, ezért a csereperiódust minden esetben szükséges betartani. Arra is figyeljünk, hogy melyik típusú olaj vásárlása javasolt az adott gépkocsiba, hiszen egyáltalán nem mindegy milyen viszkozitású. A kenés hozzájárul a kopások csökkentéséhez, ráadásul hűti a lekent felületeket. Továbbá, a korrózió ellen is védelmet nyújt, a súrlódó felületek között pedig kitölti a részeket. Az olaj azt is megakadályozza, hogy lerakódások képződjenek, illetve hozzájárul, hogy a gépkocsi a hideg ellenére is gyorsan beinduljon, persze csak akkor, ha jó minőségről beszélünk. A motorolaj a gépjármű élettartamát is befolyásolja, tehát ezért is nagyon fontos a csere, hogy szeretett autónkat hosszú ideig használhassuk meghibásodás nélkül. A kenőanyag cseréjének elmulasztása olyan károkat eredményezhet, amelyek nagy mértékű anyagi terheket jelentenek a tulajdonosok számára.

Régen még külön gyártottak nyári és téli kenőanyagokat, de ma már többfokozatú olajakat alkalmazunk. Az autógyártók a motorokhoz  megadják, hogy melyik motorolaj a legideálisabb, ezeket az előírásokat pedig be kell tartanunk. Lényeges szempont, hogy jó minőségű kenőanyagot válasszunk, a hipermarketek saját márkái nem igazán bizonyulnak jónak, lehetőleg bízzuk szakemberre a választást, de számos kiváló olaj webshop is a sofőrök rendelkezésére áll. A dízelmotorral szerelt autókba is külön készítenek kenőanyagokat a gyártók.

Mi a helyzet a szűrővel?

Az olaj cseréjével egyidejűleg az olajszűrő cseréje is elengedhetetlen, hiszen az idő előrehaladtával felhalmozza a szennyeződéseket.

Az autógyártók jellemzően 30.000 km után javasolják a cserét, de ezt nem feltétlen szükséges a tulajdonosoknak betartaniuk. Tehát ennél gyakrabban célszerű megejteni az olajcserét, lehetőleg évente egyszer érdemes.