Milyen típusú felvonók vannak?

A felvonók személyek és nagyobb súllyal rendelkező tárgyak függőleges irányú mozgatására alkalmas eszközök, amelyeket a köznyelv gyakran lifteknek nevez. Ezek a szerkezetek sokszor oldalirányú mozgásra is képesek, amennyiben a vezetősínek úgy vannak kialakítva. A legtöbb esetben elektromos motor hajtja, az egyenletes emelkedést, vagy ereszkedést pedig úgynevezett ellensúlyokkal, vagy különleges szivattyúval érik el. Már az 1900-as évek első felében közel 40.000 lift, valamint mozgólépcső működött az országban, ma pedig már teljesen természetes, hogy egy emeletes épületben van ilyen alkalmatosság.

Rengeteg típusa létezik a felvonóknak

A hétköznapi életben szinte napi szinten találkozhatunk hagyományos személyszállításra alkalmas lifttel, mint amilyenek jellemzően a társasházakban, vagy állami intézményekben találhatók. Ezeknek is többféle válfaja létezik, a kis, manuálisan zárható ajtókkal rendelkezőktől kezdve a modern és gyors változatokig bezárólag.

Szintén közismertek a teherliftek, amelyeket kifejezetten nagyobb tárgyak szállítására alkalmaznak. Tipikusan ilyenek vannak a gyárakban, logisztikai központokban, ahol egyszerre nagyobb súlyt kell különböző szintek között mozgatni. Ezt követi az ismertségi rangsorban az étellift, amelyről bizonyára a legtöbben hallottak már, de valószínűleg már kevesebben látták saját szemükkel is működés közben. Ilyet használnak a kórházak és egyéb intézmények a leggyakrabban, és azt a célt szolgálja, hogy a konyhából gyorsan és higiénikusan el lehessen juttatni az ételt egy másik szintre.

Az építőipar előtt sem ismeretlen a felvonó felhasználási köre. Tipikusan építkezéseken használnak ilyen emelőgépeket, amelyekkel az építőipari alapanyagokat mozgatják a különböző emeletek között.

Mindezen felül léteznek még autófelvonók, hajók mozgatására alkalmas szerkezetek, sőt, repülőgépeknél is használnak ilyen berendezéseket, elég, ha csak a hordozó anyahajókra gondolunk.