Hogyan működnek a legjobb kávédarálók, kávéőrlők

A legjobb úgy ébredni, hogy a házat elárasztja a frissen lefőtt kávé mennyei illata. A legtöbb embernek csak akkor veheti kezdetét a nap, miután megivott egy csésze feketét. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusú és minőségű kávét fogyasztunk, és az sem, hogy mivel, hogyan főzzük le. Teljesen más ízvilágot tapasztalhatunk meg, ha beszerzünk egy kávédarálót és ezzel daráljuk le a kávészemeket, így minden nap frissen őrölt kávét van lehetőségünk fogyasztani.

Kávédaráló kiválasztásának főbb szempontjai

A klasszikus kávédarálót nem szabad hosszasan működtetni, általában 5-10 másodperces szakaszokban célszerű a kávét darálni. A kávé darálás közben felmelegszik, viszont a túlzott felmelegedés nem igazán tesz jót a kávészemeknek, ugyanis az aromák, illóolajok eltávozhatnak belőlük. Amennyiben ez bekövetkezik, nem lesz íze, se zamata a kávénknak. Krémes, lágy és selymes kávét kizárólag frissen őröltből van módunk készíteni. A szakértők szerint, az a legjobb kávédaráló, amiben egy szimpla kés forog, hasonlóan, mint a turmixgépekben. Lényegében nem őrli, hanem összezúzza a kávészemeket.

Vannak horizontális síkú őrlők, amelyekben két tárcsa figyelhető még és ezek szolgálnak a kávészemek összetörésére, illetve vannak még kúpos őrlők is, ezek pedig a magdarálókra hasonlítanak.

A késes őrlőkben a kávészemek a teljes őrlés idején bent maradnak a gépben, a tárcsásból pedig őrlés után azonnal kifolynak a széttört darabok. Legyen szó bármelyik típusú őrlőről is, a minőségi kávé vásárlás se maradjon el, amivel vendégeinket is elkápráztathatjuk.