Milyen egy modern kávégép és hogyan működik?

A kávé az egyik legtöbbet fogyasztott ital a világon és a kávéfőzők hosszú utat tettek meg az 1900-as évek elején történt feltalálásuk óta. A mai modern kávégépek rendkívül fejlett technológiával készülnek és számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek minden kávérajongó ízlését kielégítik.

Milyen egy modern kávégép felépítése?

Egy modern kávégép különböző alkatrészekből áll, többek között víztartályból, kazánból és szivattyúból. A víztartályban tárolják a vizet, ami jellemzően könnyen kivehető az újratöltéshez. A bojler felmelegíti a vizet, amelyet aztán egy szivattyú segítségével átpumpál a kávéőrleményen. A portafilter szűrőbetét a kávégép azon része, amely a kávézaccot tartja.

Napjainkban a kávégépek fejlett technológiával készülnek, beleértve a programozható beállításokat, a digitális kijelzőket és az automata tejhabosítókat. Bizonyos kávégépek beépített őrlővel rendelkeznek, így a kávébabot a kívánt durvaságúra őrölhetjük. A minőségi kávégépek burkolata általában rozsdamentes acélból vagy más tartós anyagból van, ezáltal meglehetősen könnyen tisztíthatóak és hosszú élettartammal rendelkzenek.

A modern kávéfőzők jellemzői…

A mai kávégépek egyik fő jellemzője, hogy sokféle kávéital elkészítésére képesek. Csinálhatunk eszpresszót, kapuccínót, lattét és sok más egyebet. A készülékek programozható beállításokkal is rendelkeznek, amelyek által testre szabhatjuk a kávéitalokat, beleértve az erősséget, a hőmérsékletet és a tejhabosítást.

A gyorsaság és a kényelem is elmondható a manapság beszerezhető kávégépekről. A legtöbb típusú másodpercek alatt képes elkészíteni egy csésze kávét, így tökéletesek a rohanó reggeleken. Könnyen tisztíthatóak és a karbantartásuk sem bonyolult, több modell öntisztító funkcióval is rendelkezik.

A kávéfőzőgépek típusai

A piacon többféle kávégép is kapható, vannak presszó, automata, kapszulás, filteres, párnás kávéfőzők is, valamint French Press típusúak. Az eszpresszógépek közül az egyszerűbb szerkezetek viszonylag kedvező áron szerezhetőek be, ettől függetlenül képesek a finom kávé elkészítésére. A magas nyomásban rejlik a titkuk, ami körülbelül 10-15 bar. Azok a készülékek, amelyek tartállyal és gőzcsappal is rendelkeznek, képesek capuccino-t vagy mondjuk latte macchiatto-t is lefőzni. A kávé szemes formában tudja a legjobban megőrizni az aromáját, az automata kávéfőzők pedig frissen darálják a szemeket, így erősebb kávéval indíthatjuk a napot. Ma már számos kávé webshop kínálatából beszerezhetünk minőségi szemes kávékat, melyek kellően aromásak és energiával is feltöltenek.