Mit tegyünk, ha a kocsikulcsban elemet kell cserélni?

Bizonyos időközönként a kocsikulcsok tekintetében is fontos elvégezni az elemcserét, sokan úgy vélik, hogy ez pofon egyszerű feladat, ami koránt sincs így. Ráadásul figyelembe kell venni azt is, hogy az újabb autók távirányítóját csupán célszerszámok segítségével lehet szakszerűen szétszedni. Amennyiben nem megfelelően pattintjuk szét ezeket, akkor fenn áll a veszélye annak, hogy eltörnek.

Milyen jelei lehetnek annak, ha merülőben van az elem?

Az elem merülését jelezheti, ha az autó nem reagál, amikor megpróbáljuk kinyitni vagy bezárni. Az is megeshet, hogy a kulcs működése rendszertelen, időnként működik, máskor nem. Előfordulhat, hogy a riasztórendszer nem reagál, de intő jel lehet, ha a távirányítóban lévő led, már ha van, egyáltalán nem vagy gyengébben világít. Autókulcs másolásnál is ellenőriztethetjük, hogy nem-e szükséges még elvégezni az elemcserét, illetve megkérdezhetjük, hogy, amikor esedékes, hogyan járjunk el szakszerűen.

Hogyan cseréljük az elemet a kocsikulcsban?

Az elem cseréjét van, hogy az autótulajdonos is el tudja végezni. Mindenekelőtt azonban fontos tudni, hogy az autókulcsok különböznek egymástól, így számoljunk azzal, hogy a különféle darabokat nem biztos, hogy ugyanazzal az eljárással kell szétszedni és összerakni.

Az első lépés az, hogy meghatározzuk, milyen típusú elemre van szükségünk. Általában a kulcs használati utasításában található meg ez az információ.

A kulcsok többsége két részből áll, amelyeket egyszerűen szét lehet választani. Sokszor elegendő egy kisebb csavarhúzó, de óvatosan kell eljárni, hogy ne tegyünk kárt a kulcsban.

Az elem a megfelelő szétválasztás után már könnyedén eltávolítható. Az új elemet ugyanúgy kell beilleszteni, ahogy az előző volt, lényeges, hogy az elem pozitív és negatív oldala a helyes irányba nézzen. Amikor az új elem a helyén van, a kulcsot szükséges újra összeilleszteni. Ügyeljünk arra, hogy minden rész a helyén legyen és a kulcs szorosan záródjon.

Az elemcserét követően teszteljük a kulcsot, hogy megbizonyosodjunk a helyes működésről. Próbáljuk ki a zárak nyitását és zárását, valamint az esetleges további funkciókat, például a riasztó be- és kikapcsolását.

Mikor forduljunk szakemberhez?

Bizonyos esetekben célszerű azonban szakemberhez fordulni, ilyen lehet, ha bizonytalanok vagyunk a csere eljárásában és nem tudjuk, hogy pontosan miként is kell berakni az új elemet, de megeshet az is, hogy a cserét követően a kulcs nem reagál majd semmire.  A szakember nagy segítséget jelenthet, ha speciálisabb típusú elemről van szó, ami bonyolultabb eljárást igényel.