Hogyan készítsük fel autónkat a műszakira?

Sok bosszúságot okozhat, ha a műszaki vizsgán derül fény a gépjármű egyes hibáira, éppen ezért célszerű előtte alaposan átvizsgáltatni és szervizben csináltatni néhány olyan mérést, amit a vizsgán is elvégeznek. A jármű általános állapotával akkor lehetünk képben, ha rendszeresen hordjuk szervizbe, ahol profi szakember veszi szemügyre. Fontos, hogy megbízható szervizt válasszunk, ahol tényleg hozzáértő alkalmazottak ellenőrzik az alkatrészeket. Az alapos állapotfelmérésnek tehát jelentős a szerepe, fontos felmérni az egyes alkatrészek működését.

A vizsga napján az első és legfontosabb lépés, hogy az autó okmányait ellenőrizzük le, de az érvényes biztosítás leigazolása sem maradhat el, ezen kívül a saját papírjaink is legyenek kéznél, többek között kérik majd a személyi igazolványt, lakcímkártyát és a forgalmi engedélyt. Amennyiben nem a saját autónkat visszük vizsgára, úgy egy meghatalmazás is kelleni fog a tulajdonostól.

Milyen szolgáltatást vehetünk igénybe vizsga előtt?

A műhelyekben jellemzően vannak olyan szolgáltatások, amelyek a vizsgára való felkészítést szolgálják. ilyenkor különféle műszerek és speciális eszközök segítségével felmérik azokat a dolgokat, amit az esetek többségében a vizsgán is ellenőriznek. Ilyen lehet a fényszórók beállítása is, ami egyszerű munkafolyamat, ugyanakkor nélkülözhetetlen, a szerelőknek gyakorlatilag ehhez elegendő pár perc. A futómű beállítása is lényeges, először az alkatrészeinek kell ellenőrzés alá kerülniük, ráadásul a csapágyak, gömbfejek és szilentek állapotára is érdemes egy pillantást vetni. A porvédő gumiknak nem szabad szakadtnak lennie, erre is okvetlen figyeljünk. Ezt követően kerül terítékre a kipufogó, amelyen a rozsda nem jelent gondot, de nem szabad, hogy lyukas legyen. A fékek, lengéscsillapítók tesztelését próbapadon oldják meg.