Mit csinál egy hitelesített passzívház tervező? – 1. rész

Passzívház
A nemzetközi passzívház szabvány egyértelműen leírja a minősítéshez szükséges feltételeket és értékeket. A passzívházak legfontosabb jellemzője az energiatakarékosság, kényelem és a minőségi szavatosság. Hogy passzívházakat tervezhessünk és elérhessük a minősítéshez szükséges feltételeket, magas fokú tudás, gondolkodás és dokumentáció szükséges. Hogy a legjobb minőségű házak épülhessenek, fontos, hogy hitelesített passzívház tervező, vagy tanácsadó szakembereket képezzenek. Hosszú út áll előttünk, ha ilyen minősítést szeretnénk elérni, de most tisztába tesszük Önnek, hogy mik is a szükséges feltételek és mit kell majd megtanulnunk a képzések során.
A passzívház tervező képzett abban, hogy elmagyarázza a passzívházak előnyeit az ügyfélnek és elmagyarázza az építési folyamatokat, előnyöket és megvitassa az építési munkálatokat az építészekkel, mérnökökkel. El tudja még magyarázni a passzívházak történetét és hogy miért fontosak a minősítéshez kötelező mérőszámok.
Passzívház
A kulcs a minősített passzívház tervezéséhez és építéséhez, a megfelelő hőenergia egyensúly megtalálása és hogy úgy vitelezzük ki az épületet, hogy az minden évszakban a tervek szerint működik. Ezekben közrejátszik az épület formája, tömege, üvegezése, árnyékolása, szigetelése, levegőzártsága és szellőzése. Ezeknek az aspektusoknak a figyelembe vétele elengedhetetlen a kényelmes és energiatakarékos passzívházak tervezésénél.
A passzívház tervező természetesen a passzívházak helyiségeinek tervezésében is jártas. Fontos, hogy a belső terek, szobák, milyen összhatásban vannak egymással, milyen a köztük lévő szellőzés és a napenergia nyereség. Ezekre az együtthatókra minél előbb figyelni kell a tervezés során. A belső terek tervezése nagyban meghatározza az építés költségét és a passzívház tanúsítvány megszerzését. Blogunkon már születtek cikkek a passzívházakról, a linkre kattintva elolvashatja, hogy miért érdemes passzívházat választania.
Ez lett volna cikksorozatunk első része, melyben megtárgyaltuk a hitelesített passzívház tervező ismérveit és hogy milyen területek kell tanulnia, tapasztalatot szereznie. A további cikkeinkben jobban kivesézzük a tanúsítványhoz szükséges elemeket. Ha többet szeretne tudni a passzívházakról, akkor a HLK Systeme Hungária Kft. oldalán rengeteg  információt talál még a témában.