Mivel tudjuk leváltani a fosszilis tüzelőanyagokat az otthonunkban

elektromos fűtés

A klímaváltozás hatásait ma már szinte mindenki érezheti a környezetében. A melegrekordok sorra dőlnek meg minden kontinensen, megszaporodott a bozót és erdőtüzek száma, egyre szélsőségesebb az időjárás, olvadnak a jégsapkák.

Ennek az egyik oka, hogy még mindig kénytelenek vagyunk fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodni: az elektromos áram előállításánál (például szénerőművek), a közlekedési eszközeinkben (benzin, gázolaj), akár az ingatlanok fűtésénél (földgáz). Rengeteg üvegházhatású gáz termelődik ezen folyamatok miatt, amik nagy mértékben hozzájárulnak a felmelegedés ütemének gyorsulásához.

Több szemszögből is vizsgálják a problémát, egyrészről sokan foglalkoznak új technológiák kifejlesztésével, amelyekkel a jelenlegi életvitel tovább folytatható, más ötletelések pedig arra irányulnak, hogy hogyan változtassunk az életvitelünkön annak érdekében, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat (vagyis hogy ne tegyünk akkora kárt a természetben).

Ebben a cikkben nem az a célunk, hogy megoldást találjunk a klímaváltozás megakadályozására, hiszen az sokkal komplexebb, mint amit néhány bejegyzésben össze lehetne foglalni. Hanem csupán gondolatébresztőként bemutatni néhány fűtési rendszert, amely már ma is lokálisan kiváltja a környezetszennyező fűtéseket.

Ezek a fűtések mind elektromos fűtések – fával, szénnel vagy gázzal nincs esélyünk megúszni a fűtési szezont egy nagy adag széndioxid levegőbe juttatása nélkül. Az áram ma hazánkban drágább energiaforrás mint például a földgáz, azonban az elektromos rendszereknél lehetőség van megújuló energiaforrásokat is üzembe helyezni.

Tippek

  • elektromos konvektor
  • infrapanel
  • hőszivattyú
  • fűtő klímaberendezés
  • elektromos padlófűtés

Amit nem mindig számolunk bele az üzemeltetési költségekbe, ha elektromosra váltunk: nincs kémény, nem kell kéménydíjaz fizetni; nincs gáz alapdíj; nincs szükség a konvektor karbantartására, hiszen nincs égés benne, nem tud kilyukadt helyeken elszökni a szénmonoxid.

Amennyiben többet szeretne megtudni ezekről a fűtésekről, javasoljuk, hogy keresse fel a szakportálokat, szakáruházakat. Infrapaneles témában látogasson ide, ez egy információs portál, illetve partnerein keresztül vásárlásra is lehetőség van. Hasznos linkeket találhat itt is. Hőszivattyúkról pedig mindig megtudhatsz valami újat itt.