Az alvázvédelem szerepe télen

A hideg hónapok beköszöntése előtt nem csak a téli gumiabroncsokat kell lecseréltetnünk, hanem az alváz állapotára is nagy figyelmet szükséges fordítanunk, ezért mindenképp ellenőriztessük le egy szervizben. Ha ez elmarad, előfordulhat, hogy tavasszal lesz egy jelentősebb kiadásunk, amit az autó javítására költhetünk. Az a leglényegesebb, hogy igyekezzünk megelőzni a problémát, ami körülbelül pár tízezer forint mínuszt jelent a családi kasszából, mert ha nem történik meg az alváz télre való felkészítése az már több százezer forintba is kerülhet.

Mi történik az alváz télre való felkészítésénél?

A szerelő ellenőrzi, hogy vannak-e mechanikus sérülések, ha igen, akkor azok állapotát is felméri, majd kijavítja őket, letisztítja és ezután kerülhet csak rá a védőréteg. Előfordulhat, hogy valamilyen víztaszító anyaggal, kissé vastagon bekenik az alváznak a felületét, ami sajnos nem elegendő, ezzel inkább csak a hibák rejthetőek el. Egy jó pár évig biztonságot jelent az autónak, ha az alváz- és üregvédelem megfelelően, maximális odafigyeléssel történt. A munkafolyamat eltarthat egy pár napig, de sokszor egy nap is elég a szakembereknek.

Üregek alatt azokat a részeket értjük, amelyekbe télen belekerülhet a víz vagy a só. A só rendkívül kártékony, akkor is roncsolja az alváz szerkezetét, amikor már megszárad. A só ellen úgy védhetjük gépkocsinkat, ha gyakran lemossuk, ezzel együtt a sarat is eltávolítjuk, ami szintén ártalmas. Különféle alvázvédő termékek beszerzése is szükséges ahhoz, hogy mi magunk is rendszeresen törődjünk az autó alvázával.

Az alvázon kívül még rengeteg más egyebet is téliesíteni kell az autón, például párátlanítóval befújni belülről az üveget, hogy mindig tisztán lássunk és ne okozzon gondot. A jégoldó folyadék, jégkaparó is elengedhetetlen tartozék, de jó ha rendelkezünk jégoldó-zárolajozóval is, hiszen a zár is befagyhat, amit ennek segítségével tudunk a legkönnyebben orvosolni. Amennyiben befagy a zár és mi ennek ellenére mégis erőteljesen próbáljuk kinyitni az ajtót, fennáll a veszélye annak, hogy a kulcs beletörik a zárba, ebből adódóan időben gondoskodjunk egy tartalék slusszkulcs másoltatásáról.