Ismerjük meg a LED mélysugárzókat

A led mélysugárzók olyan beépíthető lámpatestek, amelyekhez nem tartozik foglalat. Gipszkartonba, bútorlapba, álmennyezetbe egyaránt beépíthetőek. A fényáramuk jelentős részét lefelé irányítják. Megkülönböztetünk halogén, nátrium, fémhalogén, fénycső és kompakt fénycső mélysugárzót. Ezek nem ipari céllal alkalmazhatóak, de irodába vagy otthonunkba kiválóak. A különféle típusok teljesítménye és fényárama egymástól eltérő, búrájuk lehet opál vagy víztiszta, tükrös, esetleg tükör nélküli, de még IP védettséggel is rendelkezhet, ami a por és pára elleni védettséget biztosítja.

Hol használhatóak fel a LED mélysugárzók?

Rendkívül mutatósak irodákban, előterekben, aulákban, folyosókon, közlekedőkben, üzlethelyiségekben, például számos gyógyszertárban is találkozhatunk beépített led mélysugárzókkal.

Mi az a retrofitting?

A kifejezés azt jelenti, hogy a meglévő lámpatestben a hagyományos fényforrást kicserélik led fényforrásra. A korszerűsítés a lámpatest átalakításával, átvezetékezésével jár. Adminisztrációs teendők is vannak a retrofit átalakítást követően, a cserét végző vállalatnak újra kell tanúsítaniuk a lámpatestet, tehát a belsejébe teljesen új adattábla, figyelmeztető címke és bekötési rajz fog kerülni.

Arra számítsunk, hogy a retrofit átalakítást követően a fényeloszlás megváltozik, egyáltalán nem olyan lesz, mint a hagyományosé volt, viszont élettartama lényegesen hosszabb és a működés szempontjából is stabilabb.

A led mélysugárzók működése biztonságos és meglehetősen megbízható, a tapasztalatok alapján a meghibásodás sem gyakori. Célszerű elgondolkodnunk a cserén, amennyiben a használatban lévő lámpatestek még nem annyira idősek, 15 évnél régebbit már nem biztos, hogy megéri cserélni.